Oletko aasi?

Yrittäjyydestä puhuttaessa kerrotaan usein tarinoita siitä, kuinka yrittäjä sitkeästi vaan jaksoi yrittää, vaikka moni asia ei mennytkään putkeen.

Olet kenties kuullut Anita Roddickista, joka ei saanut lainaa perustaessaan Body Shoppia. Minua hänen tarinsa innoitti, kun perustin olemattomalla budjetilla ensimmäisen putiikkini. On yrittäjiä, jotka ovat hypänneet alalle, josta eivät ole tienneet mitään ja pärjänneet loistavasti. Kaikenlaisia menestystarinoita, joissa korostuu yrittäjän määrätietoisuus ja eräänlainen jästipäisyys, vaikka muut epäilevät.

Vähemmän mediaseksikäs aihe on se, että suurin osa yrittäjistä epäonnistuu. Yrityksestä ei tule toimeentuloa. Pahimpina lama-aikoina voidaan ehkä kertoa joidenkin yrittäjien kaameita konkurssitarinoita.

Harva on niin varma yrityksensä linjasta ja ratkaisuista, kun alkava yrittäjä tai vähän aikaa yrittäjänä toiminut. Muistan sen kaikkivoipaisuuden myös omasta menneisyydestäni. Muut ovat toimineet vanhanaikaisesti, mutta minä tulen ja uudistan alaa! Ei mennyt kuitenkaan ihan putkeen.

Ihminen on siitä metka eläin, että se voi oppia. Niin oppivat eläimetkin. Eläimet saavat perimässään vaistoina erilaisia asioita ja niin saamme me ihmisetkin. Ei kaikki osaaminen tule kuitenkaan vaistojen kautta. Eläimet myös oppivat toisilta eläimiltä. Moni eläin ei tee samaa virhettä kuin toinen. Varislinnut ovat oppineet käyttämään erilaisia työkaluja ja kun yksi oppii, oppivat muut eläimet tältä yksilöltä. Luonnollisesti usein emoeläin näyttää esimerkillä miten hankitaan ruokaa ja mitä pitää pelätä.

Miksi kirjoitan eläimistä yrittäjyyden kohdalla?

Ihmisillä ja eläimillä on hyvin paljon yhteistä. Kun kirjoitin aiemmin tuosta yrittäjän varmuudesta yritysideaansa kohtaan, kehottaisin kuitenkin hankkimaan eläinten lailla riittävän osaamisen yrittämisen pohjaksi. Aivan varmasti joku voi pärjätä ilman minkäänlaista opastusta. Joku jopa menestyy. Olen kuitenkin päivittäin hämmästänyt siitä, kuinka monella yrittäjällä on aika oleellisissa asioissa epäselvyyttä. Niin oli minulla itsellänikin. Usein yrittämisen alkuvaiheesta merkittävä osa menee suhteellisten yksinkertaisten asioiden selvittämiseen, kuten esimerkiksi: mistä ostaa tuotteita? Jollain onnekkaalla voi olla jopa alan kokemusta, mutta yrityksen pyörittäminen on kuitenkin erilaista, kun olla vain työssä yrityksessä.

Jos ymmärrät, että yrityksen perustamiseen olisi hyvä hankkia lisää tietoa, mistä tiedon hankit? Yrittäjäkurssit ovat yleensä hyviä, mutta niissä ei välttämättä omaa alaa käsitellä tarkemmin eikä isommassa ryhmässä ehkä halua kysyä. Muistan itse yrittäjäkurssin vuodelta 1999, jossa ihmiset pelkäsivät kysyä omaa ideaansa suojellen. Hyvin usein vähän virallisempien tahojen neuvontatyöhön liittyy starttiraha. On vaan tosiasia, että moni yrittäjä pyrkii näyttäytymään hyvässä valossa näissä tilaisuuksissa eikä tuo helposti pelkojaan ja tietämättömyyttään esille. Joissain neuvontaorganisaatioissa neuvojat ovat pystyneet erikoistumaan ja hyvä niin. Valitettavasti läheskään kaikissa organisaatioissa ei näin ole. Putiikkiyrittäjää voi neuvoa esimerkiksi henkilö, jonka oma kokemus on teollisuudesta eikä hänellä ole käytännön käsitystä mitä putiikkiyrittäminen ihan oikeasti vaatii. Luvut osataan kyllä exceliin naputella ja tiedetään alan epävarmuus, mutta luonnollisista syistä osaaminen ei ole kovin vahvaa.

Google ja keskusteluryhmät voivat auttaa paljon, mutta liiketoimintaansa ei kannata rakentaa niiden avulla hankitun tiedon varaan.

Putiikkiopisto tarjoaa esimerkiksi 90 eurolla (sisältää aamukahvin ja lounaan) Oma Putiikki tehopäivän, jossa saat putiikkiyrittämiseen todella paljon oleellista tietoa. Saat realistista tietoa, jolla voit välttää osan karikoista. Minulla opastajana on pitkä ja monipuolinen kokemus ja osaaminen. Minulle tärkeää on saada suomalaiset putiikit pärjäämään tulevaisuudessakin.

Kun käytän vertausta aasiin, en tarkoita, että aasi olisi tyhmä. Aasiahan käytetään tyhmän vertauskuvana, mutta se on väärä mielikuva. Aasin reaktio asioihin vaan on usein erilainen kuin esimerkiksi hevosella. Molemmat ovat saaliseläimiä. Oleellista on, että hevonen on arolta kotoisin ja voi pinkaista täyttä laukkaa karkuun säikähtäessään. Aasi on kotoisin vuoristosta. On muuten entinen aasi, jos säntäisi vuoristossa minne sattuu pelätessään. Aasi pysähtyy ja funtsii. Olisiko sinunkin aika? Aasi ei ole tyhmä.

Sari Rauvanto-Eriksson
opastaja Putiikkiopistosta
sari@putiikkiopisto.fi ja 040 83 89 840

Lue lisää koulutuksestamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *